tisdag 26 augusti 2014

Fruimport














Begreppet fruimport används för att beskriva situationen när en man som bor i Sverige inleder en relation med en utländsk kvinna i syfte att utnyttja henne – som arbetskraft eller för uppassning och sex.

Kvinnojourerna kommer i kontakt med hundratals kvinnor varje år, utländska kvinnor som söker stöd för att de utsatts för våld i sin sk anknytningsrelation. Värmland har flest antal fall per 1000 invånare.

Många kvinnor kommer till Sverige på turistvisum som beviljas i tre månader. Den sökande uppger då en referensperson, men även i dessa fall görs ingen granskning av referenspersonens bakgrund. Detta gör det möjligt för en och samma man att halvårsvis ta hit kvinna efter kvinna. En serieimporterande man har under 15 års tid tagit hit 12 kvinnor från Sydostasien. Flera av dem har sökt hjälp på kvinnojourer. Han är även dömd för misshandel.


Jag är inte beredd på att ta bort den sk tvåårsregeln. Däremot vill jag att införa begränsningar på hur många gånger en person kan fungera som referensperson inom korta tidsperioder. Det finns exempel från vårt län där en man hämtat hit sju kvinnor som utsatts för grova kränkningar.

Bättre granskning vid tillståndsprövning

Införa obligatorisk undervisning i svenska där tydlig information från myndigheter ges direkt till importkvinnorna.


Rimligare krav för fortsatt uppehållstillstånd. Kriterierna för att beviljas uppehållstillstånd behöver lättas upp. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar