måndag 25 augusti 2014

Gränshinder Sverige – Norge










Historiskt sett har det alltid varit stor aktivitet mellan Sverige och Norge. Det har varit livlig handel och stor pendling över gränsen. Man uppskattar att ca 50 000 svenskar arbetar enbart i Oslo. Norge är en av Sveriges viktigaste handelspartner och gränsen mellan de båda länderna är den längsta i Europa.

Trots detta finns fortfarande många hinder som försvårar handel, pendling och flytt mellan länderna. T.ex. beskattas de norska pensionärer som flyttat till Sverige i båda länderna och de svenska byggföretag som arbetar på andra sidan gränsen ska betala mervärdesskatt för att få föra in en anläggningsmaskin till Norge. För ett litet företag kan detta betyda att de tvingas ligga ute med stora belopp i upp till tre månader innan skatten betalas tillbaka.

Jag har vid ett flertal tillfällen under mandatperioden besökt Eda/Charlottenberg för att diskutera med företagare, tull och Grensetjensten om vilka problem som finns kvar.



I samtal med vapenhandlarna och tullen påtalas ofta problemet med att Sverige inte godkänner det europeiska vapenpasset. Det medför problem både vid köp av vapen och för jägare som jagar på båda sidor av gränsen.


Jag vill fortsätta arbeta för att gränshindren mellan Sverige och Norge minskas, onödiga administrativa regler och lagar bör ses över. En översyn av det nordiska skatteavtalet bör också göras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar